ANASAYFA » yazarlar » DUYGU KARAHANOĞLU
    BEKLENEN GÜN GELDİ
    Azınlıkların on gözle beklediği vakıf arazilerinin kendilerine verilmiş olması bir çok azınlığı sevindirdi.
    Vakıf arazisi olan yerler öncelikle tepsi edilerek, sahipleriyle buluşturuldu. Bir çok kentte bulunan vakıf binaları ve arazileri hak sahiplerine kazandırılırken, bugünkü sahipleri de mağdur edilmedi.

    Her ilde olduğu gibi Trabzon da vakıf arazisi var. Maçka\'da da vakıf arazisi bulunmaktadır. İlçemizde bulunan Sümela Manastırı da vakıf kapsamındadır.

    Vakıflar, 19 Eylül 1991\'de Maçka Asliye Hukuk Mahkemesi\'ne, Sümela Manastırı\'nın Hazine\'nin değil, vakfın malı olduğunu öne sürerek dava açtı.

    Dava kapsamında dosya bilirkişiye gönderildi. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Medeni Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Hatemi yaptığı inceleme sonucunda, Sümela\'nın vakıf malı olduğunu belirledi.

    Mahkeme, 1999\'da davayı Sümela\'nın vakıf malı olduğu kararına vararak sonuçlandırdı. Manastır, Kültür ve Turizm Bakanlığı\'nın bünyesindeydi. Vakıflar, \'turizm amaçlı\' ve \'restorasyon\' yapılması şartlarıyla Sümela\'yı bakanlığa 10 yıllığına tahsis ederek kiraladı. Kiralama bedeli olarak da yıllık 60 TL olarak belirledi.

    Bu oran her yıl TEFE oranında artırıldı, en son 2010\'da ödenen kira bedeli 270 TL oldu.Vakıflar Genel Müdürlüğü kısa bir zaman önce süresi dolan sözleşmeyi yenilemek isteyen Kültür ve Turizm Bakanlığı\'na, çok düşük bir kira ödendiğini ancak manastırdan her yıl ortalama 850 bin lira kazandığını belirterek bu oranın günümüz şartlarına göre artırılması gerektiğini iletti.

    İki kurum arasında süren sıkı pazarlıklar sonucunda Sümela\'nın kirasına nisan ayı başında 333 kat zam yapılarak, yıllık 90 bin TL\'ye çıkarıldı. 10 yıl geçerli olacak sözleşmede kira oranı yine her yıl TEFE ve TÜFE oranında artırılacak.

    Görülüyor ki, vakıf arazileri eskisi gibi olmayacak. Kimin vakfına kayıtlı ise istediği gibi şekillendirecek. Kimi kiraya verecek kimi de, istediği şekilde kullanacak.

    Öldürülen Ermeni gazeteci Hrant Dink\'in büyüdüğü Ermeni, yetimhane vakıf olduğu için Dink kardeşi tarafından geri alındı.

    09.09.2011

    FATMA KARAHASANOĞLU